Complete, webgebaseerde toepassing voor grote en kleine kinderdagverblijven | Tactics Skip to main content
nl
en

Complete, webgebaseerde toepassing voor grote en kleine kinderdagverblijven

In 2009 deed de stad Antwerpen een beroep op ons om hun tool voor kinderopvang te verbeteren. Het was het begin van een succesverhaal dat nog steeds voortduurt. Gent en Leuven volgden al snel het voorbeeld van Antwerpen en toonden eveneens interesse in een eigen toepassing op maat. Nadien kregen we aanvragen van tal van andere steden en gemeenten die hun software voor kinderdagverblijven wilden stroomlijnen op het gebied van administratie, aanwezigheidsregistratie en meer. We besloten daarop het op maat gemaakte platform voor de stad Leuven om te vormen tot een meer gestandaardiseerd (maar nog steeds flexibel) product, dat zowel geschikt is voor kleine gemeenten met een kleiner budget als voor hele regio's, zoals de Oostkantons. Lees verder om alles te weten te komen over dit project, de voordelen van onze webgebaseerde toepassing en hoe de ontwikkeling verliep.

Ruimte voor verbetering

Voor we ons vastbeten in dit project, maakten veel crèches en kinderdagverblijven gebruik van offlinepakketten. Die waren ongetwijfeld nuttig, maar er was ook veel ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld in de vorm van een centraal aanmeldsysteem (ouders moesten bellen of mailen om hun kind in te schrijven, waarna de crèche moest nagaan of er plaats was, om nadien opnieuw contact op te nemen met de ouders) en informatie over plaatselijke kinderdagverblijven (ouders werden voor meer info doorgestuurd naar de website van hun gemeente).

Ook wat het beleid betreft, lieten de bestaande toepassingen te wensen over. Het was niet mogelijk om rapporten te genereren voor grotere regio's of algemene statistieken te verzamelen, bijvoorbeeld over hoelang ouders moeten wachten op antwoord of voor hoeveel kinderen er uiteindelijk geen plaats is. De enige manier om aan die gegevens te komen, was door ze bij elk afzonderlijk kinderdagverblijf op te vragen en samen te voegen. Veel steden en gemeenten waren dan ook op zoek naar een alternatief. En daar kon Tactics bij helpen!

“De toepassing bespaart ons enorm veel tijd. E-mails sturen naar ouders kan nu met één druk op de knop. Dankzij de flexibiliteit en de proactieve houding van het Tactics-team wordt de toepassing bovendien steeds beter. ”

Yannick Meys - Projectmedewerker kinderopvang Leuven

Iedereen op het web

We evalueerden de bestaande toepassingen, onderzochten een alternatieve, webgebaseerde oplossing en vroegen gebruikers om feedback en potentiële verbeteringen. Vervolgens stelden we samen met de beleidsmakers en verzorgers die onze tool zouden gebruiken, een gedetailleerde analyse op. We namen de ouders als uitgangspunt en kwamen zo uit bij een webgebaseerde toepassing met vier hoofdcomponenten:

  • Een website of zoekmachine waarmee ouders crèches in de buurt kunnen vinden.
  • Een platform waar ouders inschrijvingen kunnen indienen en volgen, belastingsfiches kunnen opvragen, facturen kunnen downloaden en meer.
  • Een app waarmee verzorgers de kinderen kunnen inchecken.
  • Een administratieve tool voor de kinderdagverblijven om al het bovenstaande te regelen, te plannen en met de ouders te communiceren.

De vier componenten kunnen ook afzonderlijk gebruikt worden. Zo maakt de stad Halle alleen gebruik van de eerste twee (een combinatie die we 'Lokaal Loket' noemen), terwijl OCMW Kortrijk alleen de administratieve tool gebruikt.

Eén toepassing, talloze voordelen

Onze webgebaseerde oplossing biedt tal van voordelen voor de hele sector. Enerzijds is het een pakket dat alles omvatvan aanwezigheidsregistratie tot facturatie. Anderzijds is de toepassing erg uitgebreid op het gebied van functionaliteiten en rapportage. Ons platform is bovendien zeer flexibel en zowel geschikt voor kinderdagverblijven die met een inkomenstarief werken (waarvan de dagtarieven door Kind en Gezin worden bepaald), als voor kinderdagverblijven die dat niet doen. Daarnaast verzorgen we niet alleen de hosting, maar bieden we ook uitgebreide ondersteuning en werken we voortdurend aan nieuwe oplossingen die inspelen op de behoeften van Kind en Gezin. Dankzij onze uptime van 99,5% kunnen onze klanten bovendien altijd op onze toepassing vertrouwen.

En daar blijft het niet bij, want met onze maandelijkse updates trakteren we onze gebruikers regelmatig op nieuwigheden, zoals een vernieuwd uiterlijk of de mogelijkheid om in de app niet alleen de aankomst- en vertrektijden van kinderen bij te houden, maar ook hun speeltijden, eettijden en luierwissels. We verbeteren voortdurend de prestaties en snelheid van onze applicatie, en er is ook een livedashboard in de maak. Dat dashboard zal gebruikers onder meer toegang geven tot nieuwe informatie en filteropties, en maakt het mogelijk om verbinding te maken met Google Analytics. Je zou dus kunnen stellen dat onze toepassing voor kinderdagverblijven net zo snel groeit als de kinderen die er verzorgd worden!

“Zo'n 130 Brusselse crèches en kinderdagverblijven maken gebruik van de software van Tactics. Door dezelfde tool te gebruiken kunnen ze elk jaar meer dan 5000 aanvragen verwerken en de beschikbare plaatsen efficiënt toewijzen. ”

Annelies Gryffroy - Coördinator 'Samenwerken aan Kinderopvang Brussel'

Een mooie toekomst voor iedereen (groot en klein!)

Dankzij onze focus op ondersteuning en onderhoud voldoen we steeds aan de nieuwste regelgeving en kunnen we Kind en Gezin alle data bezorgen die zij nodig hebben. We blijven ook nieuwe modules ontwikkelen, zoals voor personeelsplanning, en andere functionaliteiten die van pas komen in kinderdagverblijven. Onze gebruikers zijn regio's, steden en gemeenten met 6 tot wel 450 crèches. We kunnen dus gerust stellen dat onze applicatie geschikt is voor organisaties van elke omvang. We merken ook dat gemeenten hun krachten bundelen en onze oplossing samen gebruiken, waardoor ouders in hun eigen woonplaats én in naburige gemeenten een kinderdagverblijf kunnen zoeken. Een echte win-win!